Unngå spamplating

Spamplating er å bruke bruke malverk for å lage innhold av lav kvalitet og er sammensatt av ordene spam (engelsk, synonymt med lavkvalitetsinnhold) og templating (engelsk, bruk av malverk).

Resirkulering av innhold, uten å egentlig tilføre noe av verdi utover å eksempelvis å eksempelvis endre årstall, bytte ut noen lenker eller andre smågrep har vært brukt som en taktikk innen SEO for å bli synlig med gammelt stoff.

Googles talsperson for SEO, John Mueller, åpent kritiserte denne praksisen i en nå slettet tråd på Reddit – det er god grunn til å tro at dette slås ned på mer kategorisk fremover.

 

Spamplating John Mueller Reddit 1024x528

 

Men hvorvidt Google slår ned på dette eller ikke: Det er i alle tilfeller klokt å ikke bruke denne taktikken! Enden på visa er at sluttbruker sitter igjen med følelsen av å bli lurt eller blir faktisk lurt – uansett peker dette tilbake på deg som utgiver av innhold.

Resirkulerer du innhold, eller bruker du maler som “10 tips i 2020 for (hva enn det måtte være, ikke bare SEO)” så bør du passe på at du faktisk leverer verdi, og ikke bare spammer.

 

– Når bullshit-filteret slår inn

Christine Calvert har ansvar for modulen Profesjonell innholdsproduksjon i Content Marketing Manager-sertifiseringen og er Norges eneste tekstdoktor. Christine Calvert 1024x576

Christine Calvert, Norges eneste tekstdoktor. Sjekk Christines 10 tips om godt innhold for 2020.
– Kjernen i innholdsmarkedsføring er jo at vi skal lage innhold som gir verdi for brukeren, sier Calvert. – Det synes godt når vi “sminker grisen” og bruker gammelt innhold som burde vært oppdatert. Eldre kommentarer som er overpositive, virker heller ikke tillitvekkende, men tillitSvekkende. Vi er drevne lesere, og når bullshit-filteret slår inn, kan dette være skadelig for merkevaren.

 

Slik ser spamplating ut:

Legg merke til at Title-tag’en adresserer 2019 i tittelen: Spamplating Example 1024x198

 

Inne på siden er det et kommentarfelt, der første kommentar er fra 8. oktober 2018:

Spamplating Example Comment 1024x360

 

Publiseringsdatoen er satt til 12. august 2019 i artikkelen

Spamplating Example Publishing Date Hack 1024x311

 

Dette er et enkelt eksempel på spamplating, artikkelen som åpenbart ble først publisert i 2018, har blitt republisert.

Utgiveren burde:

  • Informert i toppen om at denne artikkelen er omskrevet og republisert
  • Slettet gamle kommentarer
  • Mest viktig: Sørget for at rådene faktisk er aktuelle.

Dette er en artikkel som rangerer på topp 10 på «SEO tips 2019» – så dette er åpenbart ikke satt helt i system, men tilliten til utgiveren Lyfe er jo betydelig lavere på grunn av dette.

For å unngå å falle i spamplating-fella bør du stille deg følgende spørsmål:

  • Er jeg åpen om at jeg gjenbruker innhold?
  • Er innholdet fortsatt relevant? Bør jeg endre noe?

Nyhetsbrev

En gang i måneden sender vi ut konkrete tips og råd, ny kunnskap og innsikt til 6.000 følgere i vårt nettverk – helt gratis og uforpliktende.

Du kan få med deg tips, råd og ny info og rapporter om digital markedsføring, content marketing, sosiale medier, sertifiseringer, webinarer og konferanser innenfor ditt fagområde.