Topp 10 tips for å lykkes med godt innhold i sosiale medier i 2020

sosiale-medier-strategi

Fokuser aller mest på hvordan du som merkevare kan skape verdi, og mindre på hvordan du kan få verdi av din egen målgruppe.

Astrid Valen-Utvik

Astrid har de siste tre årene vært en av de fagansvarlige på sertifiseringskurset Content Marketing Manager som arrangeres av Content Marketing Norge. Her er hun vært ansvarlig for modulen Effektiv bruk av sosiale medier.

I tillegg så har Astrid vært med på å utvikle sertifiseringskurset Social Media Manager, i samarbeid med Content Marketing Norge. Astrid er også en av de fagansvarlige sammen med flere av de fremste fagpersonene i Norge innenfor Sosiale medier.

Vi har utfordret Astrid til å se litt fremover og gi oss et innblikk i hva hun mener blir viktig for oss som jobber med å skape godt innhold i 2020. Her er hennes tips:

  1. Gjør opp status for alt innholdet du skaper – i alle (digitale) kanaler og flater, og se på hvorvidt du utnytter synergiene mellom de ulike kanalene. Mange merkevarer lager mye innhold, men hvor mye av det blir faktisk sett? Hvor mange engasjerer seg og husker innholdet vi skaper? I hvilke kanaler får vi best effekt og hva av det vi deler er det så godt som ingen som ser? 
  2. Vi bør bruke ressursene våre på det som faktisk gir effekt, men da trenger vi å vite hva som har fungert bra og hva som ikke har fungert like godt. Vi må måle og analysere, og bruke kunnskapen vi tilegner oss, til å ta nye valg for hvordan vi skal lage og dele innholdet vårt fremover. Det hjelper ikke med måling om vi ikke bruker informasjonen til noe, men det hjelper heller ikke å lage innhold i fleng, om vi faktisk ikke vet hva som er bra eller dårlig.
  3. Bygg tillit til målgrupper som er viktig for deg. Tillit blir den nye valutaen fremover og vi både handler og bruker tid på merkevarer som vi faktisk både liker og har tillit til. Budskapet ditt må ha troverdighet for å ha effekt.
  4. Fokuser langsiktig. Vi jobber i kanaler hvor innhold dør ut fort og man kan få umiddelbar bra (og dårlig) respons. Men, hev blikket og fokuser på et langsiktig mål, så vil du lettere se hvilke avgjørelser du bør ta og hva slags innhold du bør skape, for å nå dine langsiktige mål.
  5. Ikke undervurder dialog. Ja, sosiale medier er toveis, og det bør vi ha visst lenge, men like fullt ser vi mange merkevarer som ikke fokuserer på å virkelig snakke med målgruppen sin. Kanskje 2020 er året du skal etablere en gruppe på Facebook eller LinkedIn, og investere tid til å gå i gode diskusjoner og holde i gang flere spennende samtaler der? 
  6. Vær mer opptatt av kvalitet enn kvantitet. Det handler både om hvor mye innhold du skal publisere, altså hvor ofte og hvor høy frekvens du skal ha, men også i hvor mange kanaler du skal være tilstede. Det er rett og slett bedre å være skikkelig god i noen kanaler, enn helt middelmådig i mange.
  7. Involver større deler av organisasjonen din, og fortell historier som forhåpentligvis ikke har blitt fortalt så mange ganger før. Vi liker å lære ting, og vi liker å få vite ting vi ikke visste fra før. For å få fortalt slike historier, trenger du å få informasjon og innhold fra flere enn dine kollegaer på salg og marked. Kan vi få innhold fra produksjonen, fra kundesenteret eller fra salgsteamet som er ute og møter kundene våre hver dag?
  8. Ikke vær så polert og ordentlig, at du til slutt oppfattes flat og lite troverdig. Vi vil ha levende merkevarer. Vi vil ha menneskene bak merkevarene, gjerne i direktesendt video eller live-sendinger på Instagram. Vi vil vite hva som skjer, og få være med på mye av det som skjer behind the scene.
  9. Video er viktig, men det er også formatet videoen kommer i. Vi får mye bedre effekt på video og bilde i høydeformat enn i bredde, og vi bør være opptatt av effekt mer enn av hva vi liker best selv, så da er det høyde som gjelder.
  10. Fokuser aller mest på hvordan du som merkevare kan skape verdi, og mindre på hvordan du kan få verdi av din egen målgruppe. Da får du aller best effekt over tid, og ikke minst; da lærer du mest selv også!

Astrid er siviløkonom fra NHH og startet Valen–Utvik AS i 2009. Hun er opptatt av bedrifters hverdagskommunikasjon, og ble i 2012 kåret til en av Norges mektigste kvinner innen media & kommunikasjon. Hun er en tydelig stemme i miljøet rundt sosiale medier, og holder workshop, foredrag og kurs i tillegg til innholdsarbeid for deres faste kunder. I 2017 ble hun kåret til Årets Sosiale Medier Personlighet på Social Media Days Oslo.

Astrid og teamet hennes jobber daglig med å skape godt, strategisk innhold som gir målbare resultater, og på kundelisten finner vi bedrifter som Ski Storsenter, Elite Foto, Bymiljøetaten i Oslo kommune, Gyldendal Akademisk og mange flere.

Valen-Utvik AS er også en partner til Content Marketing Norge.

Har du noen spørsmål til Astrid, så treffer du henne på hennes Valen-Utvik AS eller på en av de mange kursene og konferansene som hun deltar på fremover.

Content Marketing Manager sertifiseringen:

Effektiv innholdsdistribusjon & sosiale medier
Vår: 20. april, 08:30-16:30
Høst: 15. oktober, 08:30-16:30

Social Media Manager sertifiseringen:

Sosiale Medier Strategi
Vår: 25. mars 2020
Høst: 21. september 2020

Effektiv innholdsproduksjon for sosiale medier
Vår: 26. mars 2020
Høst: 22. september 2020

Facebook & Instagram:
Vår: 7. mai 2020
Høst: 28. oktober 2020

Astrid tilbyr også egne kurs i Facebook & Instagram:

Bli Rå på Facebook – 12 februar 13.00 – 16.00
Bli Rå på Instagram – 12. februar 17.00 – 20.00

Nyhetsbrev

En gang i måneden sender vi ut konkrete tips og råd, ny kunnskap og innsikt til 6.000 følgere i vårt nettverk – helt gratis og uforpliktende.

Du kan få med deg tips, råd og ny info og rapporter om digital markedsføring, content marketing, sosiale medier, sertifiseringer, webinarer og konferanser innenfor ditt fagområde.