Google er overtydelige på at hastighet er en veldig viktig faktor for brukeropplevelse.
Min vurdering av hvorfor Google er så ekstremt opptatt av dette er at vi brukere foretrekker hastighet fremfor alt annet.
Studien fra Google I/O konferanse i 2019 viser følgende prioritering foretrekkes:
- Tiden det tar å laste inn en side (hastighet)
- Hvor enkelt det er å finne det jeg leter etter (navigasjon)
- Hvor godt siden passer inn i skjermen min (responsive)
- Hvor enkelt det er å bruke nettstedet (brukervennlighet)
- Hvor pen siden er (design)
Teknologien AMP, Accelerated Mobile Pages, har vært kjent en stund og den fungerer slik at det begrenser muligheten til å bruke kode og med det gjør nettsider ultraraske. Det gir tilsvarende funksjonalitet som Facebook Instant Articles, men er ikke noe som ligger bare i Facebooks «hage». Sidene ligger fysisk på din hostingtjeneste. Dersom en side validerer / følger standarden for AMP til punkt og prikke, så vil Google også lagre og levere siden fra sin verdensomspennende serverpark. Det betyr ekstrem rask visning av innholdet ditt – fra verdens beste content delivery network.
AMP er ment for mobil enheter, men fungerer i alle moderne nettlesere det være seg på en tablet, mobil eller desktop-type skjerm.
Sjekk ut Tasty.co – se hvor lang tid det tar å laste inn en oppskrift. Klikk deg inn fra forsiden til en oppskriftsside, det laster ekstremt fort. Her er hele nettstedet bygd i AMP. Normalt sett legges bare deler av innholdet i AMP, mest vanlig er det å legge artikler som dette i AMP-rammeverket.
Å ta i bruk AMP gjør du ikke bare for SEO – men også for å gi alle dine andre kilder til trafikk en boost.
Bildekomprimering blir ikke løst med AMP-teknologien
Teknologien løser ikke alle problemer med hastighet. Bildekomprimering er en annen øvelse som bør gjøres i tillegg om du vil gi brukerne dine en rask opplevelse. Bruken av JPGs, GIF og PNG-formater kan i stor grad erstattet av mer moderne filformater og teknikker som JPEG2000, WEBP, fontfiler og bruken av CSS-sprites.
AMP krever spesielt sporingsoppsett
Siden AMP-sider delvis hostes hos Google, krever dette endringer i Google Analytics-oppsettet for å kunne korrekt spore besøk. Det er ikke hokus-pokus, men er noe som må settes opp av en kompetent webutvikler.
Kritikk av AMP
Det er ikke bare positivitet rundt AMP, rammeverket har blitt kritisert en hel del. I grove trekke handler kritikken om 3 ting:
- Håndtering av URL’er
- At Google kontrollerer formatet i stor grad
- At man forplikter seg til å laste inn et script fra cdn.ampproject.org
Bygger du nettstedet fullstendig i AMP slipper du å ta stilling til URL’er, men det stemmer og er problematisk at Google kontrollerer formatet. Samtidig er det jo ikke å stikke under en stol at de fleste er sterkt avhengig av trafikken fra Google, så dette nivået av kontroll har egentlig ikke så mye å si mener jeg. Forpliktelsen opp mot scriptet er jo et problem om man ikke stoler på ampproject.org. Å bruke AMP på innsiden av en nettbank er jo ikke trygt nok, men å bruke teknologien på en kommersiell side er uproblematisk.
– Selger du innhold bør du benytte AMP

Hans Petter Blindheim er seniorkonsulent på SEO i Curamando, og har sterk kompetanse på spesielt teknisk SEO. Han har blant annet jobbet med store aktører som Norwegian og Det Norske Veritas og har jobbet med SEO siden 2013.
– For alle aktører hvor innholdet er produktet (nyheter, oppskrifter, blogger m.fl.), så anbefaler jeg AMP uten å nøle. Der vil AMP være en stor bidragsyter til å generere mer organisk trafikk. Det åpner også døren for mediene inn i andre Google-produkter som Google News og dermed også Google Home, som igjen øker den organiske trafikkmengden og antall eksponeringer. AMP har nå støtte for veldig mange annonsenettverk, og få design- og funksjonsmessige begrensninger. Men for aktører hvor innholdet ikke er produktet, kun bidragsytere mot å generere leads eller selge produkter/tjenester – så er mine og andres erfaringer mer blandet. AMP har riktignok økt synligheten, den organiske trafikken og gitt raskere innlasting av sidene. Men konverteringene mot leads og salg har ikke fulgt med. Brukere som kommer til AMP-sidene har rett og slett konvertert dårligere enn brukere som har kommet til vanlige sider. For slike aktører vil jeg derfor ikke gi en uforbeholden anbefaling om å hoppe på AMP-bølgen helt enda, men så definitivt følge med og gjøre egne vurderinger underveis.
Hva bør du gjøre opp mot AMP?
- Finn ut om du har mulighet til å ta i bruk AMP.
- Bruker du WordPress finnes det mange plugins, vær obs på at ikke alle plugins er trygge og ikke alle plugins er like gode på å bruke fordelene med AMP. Få råd av de som har ansvar for nettstedet ditt.
- Sjekk hvilke sider som fungerer som landingssider i Google Analytics for ditt nettsted, og se hvilke av disse som kommer fra Googles organiske søk, og så igjen hvor mange som bruker mobil. Hvilke sider og hvor mye trafikk du får gir da et nå-bilde på hvor mange du kan forbedre hastigheten til umiddelbart. Dette gir en pekepinn på verdien av AMP for ditt nettsted.